fotózásról mindenféle

Fotós infók gyüjtőhelye

Fotós infók gyüjtőhelye

Élet és Mű – beszélgetés Balla Andrással

újabb érdekes szakmai beszélgetés a Capa Központban

2018. április 24. - fotoinfo

urbantamas-ballaandras-fortepan.jpgSzerda este újabb fontos szakmai beszélgetéssel jelentkezik a Capa Központ. Ezúttal Balla Andrással beszélget Szarka Klára fotótörténész.

A szerda esti beszélgetéseken egy, a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiség – minden hónapban más és más – lesz a vendég.

Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként. Bár életművük már az analóg korszakban fontossá vált, kíváncsiságuk és aktivitásuk a mai napig szinte semmit sem változott a fényképezés technológiai és szerkezeti változásai során. Jártasak a közelmúlt történetében, de élesen látnak rá a jelen problémáira s van képzetük a jövő távlatairól is. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

Időpont: 2018. április 25., szerda, 15.30 óra
Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 8.
Vendég: Balla András
Beszélgetőtárs: Szarka Klára

A kortárs magyar fotóművészet egyik legizgalmasabb alkotója az esztergomi Balla András. Életműve folyamatosan megújuló, szerteágazó és eleven, akárcsak azok a koros ártéri fák, amelyeket újabban fényképez. Fotográfiai érdeklődése a szocialista irrealizmustól, a hamvas kerti giccseken és egy igazi remete portréján át vezet a csendélet, az akt, a táj- és kertkép témáján át újabb és újabb terrénumokig. A magyar fotográfiai közélet megkerülhetetlen alakja, neki köszönhetjük az Esztergomi Fotó Biennálékat is.

1970-től az Esztergomi Fotóklub, majd Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió tagja, művészeti vezetője, az Esztergomi Művészek Céhe alapító tagja. 1976–2008 között az Esztergomi Fotó Biennále alapító tagja, 1990-tól 2008-ig művészeti vezetője. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Építészeti Kamarának és rendes tagja a Magyar Művészeti Akadémiának.

Fontosabb egyéni kiállítások:

1976 Fényképezni tilos!, Fiatal Művészek Klubja, Budapest
1978 Borostyán Imre II., Esztergomi Galéria, Szocialista irrealizmus, Fiatal Művészek Klubja, Budapest
1980 Műtárgyfotók, Helikon Galéria, Budapest
1989 Lát-lelet, Fotóművészeti Galéria, Budapest; Kert, Vigadó Galéria, Budapest
1995 ABALLA 15/50, Ernst Múzeum, Budapest

Fontosabb díjak:

1984 és 1995 Pro Urbe Esztergom
2009 Magyar Fotográfiai Nagydíj
1992 Balogh Rudolf-díj
1997 André Kertész alkotóművészeti ösztöndíj

Forrás: Capa Központ

Fotó: Urbán Tamás: Balla András fotóművész Yashica Mat-124G fényképezőgéppel | Magyarország, 1978 © Fortepan/Urbán Tamás

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1713867292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása