fotózásról mindenféle

Fotós infók gyüjtőhelye

Fotós infók gyüjtőhelye

Élet és Mű beszélgetés Herendi Péterrel

alkotó és művei a Capa Központ beszélgetés sorozatában

2018. március 20. - fotoinfo

herendipeter-beszelgetees-eletesmu-capakozpont.jpgA Capa Központ újabb program sorozatot indít, hogy mégjobban megismerhessük a magyar kortárs fotográfia alkotóit és műveiket. Március 21-én Szarka Klára beszélgetőpartnere Herendi Péter lesz.

Esemény: Élet és Mű beszélgetés
Időpont: március 21., szerda, 18 óra
Vendég: Herendi Péter
Beszélgetőtárs: Szarka Klára
Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 8.

A beszélgetéssorozatról és az aktuális vendékről ezt írja a Capa Központ:

A szerda esti beszélgetéseken egy, a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiség – minden hónapban más és más – lesz a vendég.
Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként.  Bár életművük már az analóg korszakban fontossá vált, kíváncsiságuk és aktivitásuk a mai napig szinte semmit sem változott a fényképezés technológiai és szerkezeti változásai során. Jártasak a közelmúlt történetében, de élesen látnak rá a jelen problémáira s van képzetük a jövő távlatairól is. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

Herendi Péter (Budapest, 1953)

Bár szívesen említjük a fotóművészek körében, Herendi Péter több mint három évtizedes pályáján a vizuális alkotás, a technikai képteremtés csaknem minden területét bejárta már. Számára a fotográfia kínálta mindenféle kísérletezés mellett a képalkotás eszközeként a fénymásolótól a szkenneren át a képátalakító szoftverekig sokféle eszköz és lehetőség szóba jöhet. A lényeg a megtalált és kiteljesített látvány.


Herendi Péter: Homage Kertész (1997)

1988 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 1991 óta a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 2001 óta (alapító) tagja a Magyar Elektrográfiai Társaságnak (MET), 2014 óta az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozat nem akadémikus tagja.

Fontosabb díjai

2002 Matricák II, a kiállítás fődíja
2003 VII. Győri Nemzetközi Rajz- és Grafikai Biennále, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma fődíja
2012 Balogh Rudolf-díj
2014 Simsay Ildikó-díj
2015 I. Nemzetközi Digitális Triennálé Szekszárd A Symposion Alapítvány Díja

Fontosabb egyéni kiállítások

2003 Maszkok, Fészek Galéria, Budapest
2005 Beszámoló, Borsos Miklós Ház, Győr
2007 Továbbított üzenet, Nessim Galéria, Budapest
2011 Állat-Képek (Detvay Jenővel, és Lévay Ádámmal) Kortárs Magyar Galéria Dunaszerdahely, Szlovákia; Maszkok Sóház, Szigetvár
2013 Új Képek 2012–13, Fészek Galéria, Budapest
2016 Idegen koordináta Magyar Műhely Galéria, Budapest; Gráfia, Duna Múzeum Esztergom

Forrás: Capa Központ

 

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr7413752576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása