fotózásról mindenféle

Fotós infók gyüjtőhelye

Fotós infók gyüjtőhelye

Vizes Fortepan fotó kiállítás nyílik ma a folyóparton

a Capa Központ kiállítása ezúttal a szabadban

2018. április 27. - fotoinfo

meghivo_valyo.jpgMa nyílik a Capa Központ Vízválasztók című kiállítása. Ezúttal a Fortepan archívum képeiből válogatott egy szabadtéri kiállítás összeállításához.

Kiállítás: Vízválasztók
Megnyitó:
2018. április 27., péntek, 19.30
Megtekinthető:
2018. április 28. – 2018. május 31. mindennap 14 és 22 óra között.
Külső helyszín: Valyo Kikötő – Capa Kikötő
Cím: 1095 Budapest, Hajóállomás utca 1.
Kurátor: Csizek Gabriella
A kiállítást megnyitja: Virágvölgyi István
Belépő: A kiállítás ingyenesen megtekinthető

Válogatás a Fortepan archívum vízparton készült fotóiból

A Duna más magyarországi vizekhez hasonlóan speciális közösségi élettér. A felszínén lehet hajózni, a hajóról lehet fejest ugrani, a vízből a partra úszni, ott napozni, sportolni, bulizni, csókolózni. A vízparti élményben osztozó közösség bizonyos tagjai jó ideje fotókat is készítenek, amelyek egy része a tulajdonosok vagy azok leszármazottai révén egy másik speciális közösségi térbe, a Fortepan bárki számára elérhető, online fotógyűjteményébe is bekerül. Az itt látható válogatás darabjai is innen származnak.

A Fortepan egy különleges, hónapról hónapra bővülő, szerkesztett online archívum, egy önkéntesek által fenntartott, ingyenes, civil platform. Már az elnevezése is emlékállításnak tekinthető. A Fortepan egy valaha világszerte használt fotónyersanyag neve volt, amelyet Magyarország egykor legnagyobb fotókémiai vállalata, a váci Forte Fotókémia Részvénytársaság gyártott. Jelenleg százezer, főként 1900 és 1990 között készült képet lehet böngészni az időrendi sorrendbe szerkesztett adatbázisban. Bármelyik képet le lehet tölteni nagy felbontásban. A Fortepan a Creative Commons 3.0 szabvány szerint működik, azaz az oldalon tárolt fotókat akár for-profit célra is fel lehet használni, amennyiben a közlés helyén feltüntetik a forrást és az eredeti adományozót. Újságközleményekben, tankönyvekben, képeslapokon, vagy színházi díszletelemeken is fel-fel bukkantak már fortepanos képek.

A Fortepan archívuma nagyon népszerű, eddig több mint hétszáz család adományozott fényképeket a honlapnak. Eredetileg csak Magyarországon készült fotókat tartalmazott a gyűjtemény, később azonban az Osztrák-Magyar Monarchia területén, illetve az azon kívül eső térségeken rögzített felvételek is helyet kaptak benne. Híre Amerikába is eljutott. Az Észak-Iowai Egyetem 2015-ben indított egy hasonló archívumot, Fortepan Iowa névvel, amely különböző, az állam területén készült képeket tartalmaz.

A Vízválasztók című kiállításon látható fotók arról tanúskodnak, hogy a magyarországi vízparti élményekben régen is bárki osztozhatott. Azért, hogy ez ma is így legyen részben az urbanisztika, a környezetvédelem és a kultúra területén tevékenykedő társadalmi szervezet, a VALYO tesz a legtöbbet, amely céljai elérését éppen közösségformálással mozdítja elő. 

Capa Kikötő

A Capa Kikötő a Robert Capa Kortárs Fotogárfiai Központ és a Valyo együttműködésében megvalósuló kulturális programhelyszín a Rákóczi híd dél-pesti lábánál. A Duna-parti konténerkomlpexumban áprilistól szeptemberig történeti és kortárs fotókiállítások váltják egymást, árnyékot adó teteje alatt tematikus bulik, babzsákos lazulások zajlanak. A közeli nagyszínpadon nyár közepétől fotográfus-életműveket bemutató kapcsolódó filmprogram fut, ahová esténként a környező lightbox-installáció fénye vezeti a közönséget.

Forrás: Capa Központ

 

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr9813874190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása