fotózásról mindenféle

Fotós infók gyüjtőhelye

Fotós infók gyüjtőhelye

Széman Richárd: Haszontalan Univerzum

újabb kiállítás a Mai Manó Galériában

2018. március 09. - fotoinfo

szeman-meghivo.jpgHaszontalan Univerzum címmel nyílik kiállítása Széman Richárdnak a Mai Mano Házban, amit március 14-től látogathat a közönség.

 

Kiállítás: Széman Richárd: Haszontalan Univerzum
Helyszín: Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
Cím: 1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Megtekinthető: 2018. március 14. – április 15.
Nyitvatratás: minden hétköznap 14–19 óra között, hétvégén 11–19 óra között. Ünnepnapokon zárva.
Belépés: A kiállítás ingyenesen látogatható.
Kurátor: Csizek Gabriella

A fotográfiai képalkotás lehetőségei közül Széman Richárd kiállításán bemutatott munkák a megrendezett fotográfia tárgykörébe tartoznak. A kidobásra ítélt, egykor gyakorlati tevékenységekhez használt tárgyak – szűrőkanál, üvegcse, illetve természetdarabkák – növények, állatvázak, kövek digitális lenyomata, analóg, egyszer már használt nagyméretű negatívok digitalizált felületén.
A beszkennelt üvegnegatív képnyomai, idő illetve kémia okozta karcai, foltjai, színei adják a hátteret és ebbe illeszkednek bele a digitális kép(részlet)ek. Így a művekben az analóg és digitális technika együttese hozza létre a képet és annak jelentését.
A tárlaton ezek a tőmondatokban meghatározható konstruált megfigyelések kerülnek párhuzamba a nagyon szigorúan meghatározott, háromsoros 5-7-5-ös szótagszámú japán versformával, a haikuval.

Ponton át szúrt fény a múlt hangzó csöndbe lép aranykalitka

Széman Richárd

A kiállítás időtartama alatt Mach András (Machstudio) diófából készült óriás – 30cm átmérőjű – kaleidoszkópjában is megtekinthetők lesznek a kiállított képek: üvegcserép-töredékként, újra meg újra változó látványt létrehozva.

A Budapest XVI. kerületi Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ gyűjteményének munkatársa. Számos helytörténeti és két fotótörténeti mű szerzője, illusztrátora, képszerkesztője. A nyírbátori Szárnyas Sárkány Utcaszínházi Fesztivál hivatalos fotósa huszonhárom éven át.

1989 óta mutatja be munkáit fotókiállításokon Magyarországon és külföldön egyaránt.

Képei a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Magyar Fotográfiai Múzeumban, a Magyar Fotográfusok Házában és magángyűjtőknél az USA-ban, Dániában és Magyarországon is megtalálhatók. Tagja a MÚOSZ-nak és a Magyar Fotóriporterek Társaságának.

Forrás: Mai Manó Ház

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr7713727036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása