fotózásról mindenféle

Fotós infók gyüjtőhelye

Fotós infók gyüjtőhelye

Teltház a hátrányos helyzetű gyermekek fotókiállításán

2018. február 09. - fotoinfo

csanyialapitvany-hatranyoshelyzetu-fotokiallitas.jpgA héten megnyitott a hátrányos helyzetű tehetséges fiatalokat segítő Csányi Alapítvány szegedi támogatottjainak második, elsősorban természet-, táj- és épületképekből válogatott fotókiállítása. Alkotóik érettségi előtt álló fanatikusok, akik tűkön ülve várják a villámos éjszakákat, és nyaranta pihenés helyett a vidéket járják újabb és újabb témákat keresve, szenvedélyüknek hódolva. Az alkotásokat március 14-ig tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában.

A Csányi Alapítvány Életút Programjába általános iskola ötödikes korosztálytól kerülhetnek be hátrányos körülmények között élő gyermekek. Tehetségük kibontakoztatásában tanulmányaik végeztéig mentorok, pedagógusok, családsegítők segítik. Az Európa-szerte egyedülálló, hosszú távú program célja a tehetségfejlesztés mellett összetartó közösségek kialakítása, valamint a gyermekek és családjuk mindennapjainak könnyebbé tétele. Ennek keretében a programba csatlakozott fiatalok az iskolai tárgyak mellett zenét, sportot, művészeteket is tanulhatnak – a szegedi csoportok fotózni is tanulnak.

A szegedi Agórán Orbán Hedvig intézményvezető, Molnár Gyula fotóművész és dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója nyitotta meg az egy hónapig tartó kiállítást, a gyermekek nevében Benczúr Anna szólalt fel. A látogatók 20 darab természet, táj és épület témájú alkotást tekinthetnek meg március 14-ig, amelyeket öt fő végzős gimnazista készített, akik között többen zsebeltek már be szakmai elismerést, pályázati helyezést. 

A fotós foglalkozások sikerét igazolja, hogy a csatlakozó tehetségek száma egyre bővül, a fotós kurzusokon és kirándulásokon résztvevő diákok pedig egyetemi éveik alatt is szeretnék folytatni a megkezdett munkát. „A gyerekek magukat és egymást is fejlesztik, a hétvégi és az Alapítvány ill. iskoláik által szervezett programokon való fotózás mellett folyamatosan figyelik a szakcikkeket, maguktól is tanulják a szakma fortélyait. Nagyon fontos számunkra, hogy a tehetségük támogatása mellett a tanulási, önfejlesztési attitűdjeiket erősítsük, ezzel rátermett, a munkaerőpiacon sikeresen boldoguló fiatalokat neveljünk” – mondta el dr. Radoszáv Miklós operatív igazgató. 

Mindenhonnan érkezik támogatás

A gyermekek fejlődését az Alapítvány mellett szakmai önkéntesek és profik is támogatják. Témák tekintetében a Nemzeti Parkok őrei rendszeresen jelzik, mikor érdemes egy különleges természeti jelenséget fotózni, és a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatói is folyamatosan keresik nekik a fotózási lehetőségeket. Technikájukat többek között Molnár Gyula a Szegedi Tudományegyetem nyugdíjazott adjunktusa, a NaturArt alapítója is fejleszti külön foglalkozásokon keresztül. 

 

A Csányi Alapítványról

Az alapító Dr. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, 2005-ben magánvagyonából adományozott egymilliárd forintos alaptőkén túl további 1,5 milliárd forinttal növelte az Alapítvány vagyonát, a fennmaradó rész a támogatói adományokból és a hozamból származik. Az Alapítvány 2017-ben 380 tehetséges fiatalt támogatott, akik közül 70-en egyetemen vagy főiskolán folytatták tanulmányaikat. Idén hatan fejezik be felsőfokú tanulmányaikat, és diplomával a kezükben lépnek át a munka világába. A Kuratórium döntése alapján 2018-ban 45 fővel bővül a támogatottak köre: Szegeden 30 fővel és Kaposváron 15 fővel. A bővítéshez kapcsolódó pályázat benyújtási határideje 2018. február 28. 

Az Alapítvány munkája iránti nagyfokú érdeklődést és elkötelezettséget igazolja, hogy az elmúlt években egyre több magánszemély és nagyvállalat is csatlakozott támogatóként, így gyarapítva a rászoruló gyerekek fejlesztésére fordítható forrásokat. A szervezet immár 8 éve gyűjti a tehetségek támogatását fontosnak tartó magyar adózók 1%-os felajánlását.

 

Forrás: csanyialapitvany.hu

Fotó: Turucz Szadolcs/Csányi Alapítvány

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1513650530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása