fotózásról mindenféle

Fotós infók gyüjtőhelye

Fotós infók gyüjtőhelye

Balla Demeter fotóművész az EMMI saját halottja

2017. november 05. - fotoinfo

 

 

Életének 87. évében elhunyt Balla Demeter. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfust, a nemzet művészét az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

 

Balla Demeter 1931-ben született a Szentes környéki tanyavilágban. Szentesen, Kunszentmártonban, majd Budapesten tanult. 1957-ben, a fényképész szakmunkás bizonyítvány megszerzése után a Fővárosi Fotó Vállalatnál helyezkedett el. 1969-től a Lapkiadó Vállalat szerkesztőségeiben dolgozott, emellett rendszeresen jelentek meg fotográfiái más képes lapokban, könyvekben is. Az 1960-as években a Stern című lap is közölte képeit, melyekkel világhírre tett szert. Később számos nemzetközi kiállításon nyert díjat.

Fotográfiai tevékenysége műfaji sokféleséget mutat: készített portrékat, riportfotót, tájképet, csendéletet, aktot. Megörökítette a 20. századi magyar irodalom nagyjait. Képei letisztult, kiérlelt alkotások, melyek kivételes egyediségükkel érintik meg szemlélőjüket.

Alkotásait jelentős köz- és magángyűjtemények őrzik. Munkásságát 1977-ben Balázs Béla-díjjal, 1987-ben érdemes művész címmel, 2002-ben a Magyar Fotóművészek Szövetségének életműdíjával ismerték el. 2004-ben Kossuth-díjat kapott, 2014-ben pedig elnyerte a Nemzet Művésze címet.

Az elhunytat az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családdal egyetértésben saját halottjává nyilvánítja.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárság

--

Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3613339459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása