fotózásról mindenféle

Fotós infók gyüjtőhelye

Fotós infók gyüjtőhelye

Az engedélyed nélkül is eladhatják a fotóidat

több ezer alkotót érint és a többség nem is tud róla

2018. szeptember 19. - fotoinfo

euro-coins-close-up_free_stock_photos_picjumbo_hnck7760-2210x1474.jpgAz Artisjushoz hasonlóan működő közös jogkezelés intézménye a fotókra is vonatkozik. Lehetőséget ad a fotók felhasználásának engedélyezésére a készítő hozzájárulása, beleszólása, vagy akár tudta nélkül is. Sokan dühöngenek miatta, hogy nélkülük döntenek a fotóikról. Aki bele akar szólni a fotói sorsába, annak szeptember 30-ig ki kell lépnie a közös jogkezelésből. Mutatjuk, hogyan teheted meg.

Korábban mi is írtunk a Capa Központ kerekasztal beszélgetéséről a szerzői jogok világnapján. Itt is elhangzottak olyan dolgok, amikről sok más fotóshoz hasonlóan Völgyi Attila fotóriporter blogján olvastunk először. Ilyen az is, hogy Hungart közös jogkezelő szervezetnek joga van engedélyezni bárkinek a fotói másodközlését. Vagyis egy már valahol nyilvánosan közölt, bemutatott, kiállított képedet máshol felhasználják. Erről még csak meg sem kell kérdezniük a fotóst, vagyis téged. Mint a szervezeti hiányosságokra is rámutat a cikk, utólag sem minden esetben tudatják a fotósokkal, hogy a képeik felhasználását engedélyezték, ahogy arról sem mindig értesül a fotós, hogy az ezért járó jogdíjat a szervezet beszedte és oda is adná neki, ha jelentkezne érte.

A kilépésre bármikor lehetőséged van, viszont szeptember 30-ig meg kell érkeznie ajánlott levélben vagy emailen a kilépő nyilatkozatodnak, hogy már jövő év január 1-től kikerülj a kiterjesztett közös jogkezelésből. Ha lemaradsz a határidőről, akkor még egy évet adsz a szervezetnek, hogy nélküled döntsön róla, hogy mire használhatják fel a képeidet.

Érdemes megnézned a szervezet oldalán található listát is, hátha neked is jár tőlük egy kis pénz. Ebben a pillanatban 2176 művésznek azért nem fizetik ki a képeikért beszedett jogdíjakat, mert sehogyan sem tudják elérni őket - mint például Nánási Pált és Ritter Doront, vagy az MTI-nél és sok más újságnál naponta dolgozó fotósokat sem.

A részleteket Völgyi Attila fotóriporter blogján találod egy iszonyúan hosszú és alapos írásban, de mindenképp érdemes elolvasnod, hogy megismerd a részleteket, amik segítenek eldönteni, hogy kilépj-e vagy sem.

Forrás: Völgyi Attila fotóriporter blogja

Kép forrása: Vitor Hanacek/Picjumbo

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr2514249111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása