fotózásról mindenféle

Fotós infók gyüjtőhelye

Fotós infók gyüjtőhelye

Nem szabad neten talált képeket csak úgy felhasználni

az EU bírósága kimondta, hogy még iskolák weboldalán is tilos

2018. augusztus 09. - fotoinfo

photographers-model-girl-clem-onojeghuo-381209-unsplash.jpgMindennapos gyakorlat, hogy weboldalakon talált képeket használ valaki blogokon, vagy akár céges weboldalakon is. Viszont a szerzőjogi törvény tiltja és gyakran komoly perekhez vezet, ha valaki nem tudja ezt. Az EU bírósága ismét egyértelművé tette, hogy nem lehet a netről csak úgy képeket felhasználni a készítő engedélye nélkül.

Völgyi Attila fotóriporter blogján gyakran előfordulnak mindenféle, első sorban fotózással kapcsolatos szerzőjogi témák. Ezúttal az Európai bíróság döntéséről ír a blog. Egy diák iskolai dolgozatához töltött le a netről egy képet, amivel még nem lett volna gond, de amikor az iskola weboldalán nyilvánosságra is hozták, azzal már megsértették a fotós szerzői jogát. Iskolák esetében talán nem mindenki perel, de az üzleti oldalaknál már mindenképpen érdemes körültekintőbben eljárni.

A konkrét esetről is olvashatsz bővebben Völgyi Attila fotóriporter blogján, de különösen ajánlott olvasmánynak tartjuk a szerzőjogi tévhitekkel kapcsolatos írását.

Kép forrása: Clem Onojeghuo on Unsplash

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr7114171263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.09. 12:34:30

Nem értem, ebben mi az újdonság. Az, hogy a sok gyökér azt hitte, hogy amit meglát az szabad préda, még nem tette legálissá...

fotoinfo 2018.08.09. 13:13:38

@Le a spammerekkel: Pontosan így van, abban nincs újdonság, hogy nem szabad - viszont mivel sokan nem vesznek róla tudomást, ezért nem árt időnknt elmondani, hátha többen megértik miatta. Az újdonság az, hogy egy újabb bírósági ítélet mondta ki és ez apropó rá, hogy emlékzetessük az embereket...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.09. 13:34:44

@fotoinfo: valójában költői kérdésnek szántam... csak több helyen is úgy jelent meg ez a hír, mintha valami egetverő újdonság lenne, és fújj EU, mert már megint korlátozzák a szabaccságot.

fotoinfo 2018.08.09. 16:39:57

@Le a spammerekkel: elég borzasztóan hangzik
süti beállítások módosítása