fotózásról mindenféle

Fotós infók gyüjtőhelye

Fotós infók gyüjtőhelye

Latin-amerikai fotókiállítás a KLM támogatásával

a Hadikban nyílt meg Szűcs Péter második kiállítása

2018. január 27. - fotoinfo

szucspeter-klm-fotokiiallitas-hadikkavehaz.jpgAz Air France-KLM támogatásával létrejött „Kuba, Kolumbia, Ecuador - Latin Amerika lelke című kiállítás 2018. január 26 és március 8 között látható Budapesten a Hadik kávéházban.

Kiállító  művész: Szűcs Péter
Kíiállítás címe:
Kuba, Kolumbia, Ecuador - Latin Amerika lelke
Megtekinthető: 2018. január 26-március 8 között
Nyitva tartás: Hétfő-vasárnap 1200-0100
Helyszín: Hadik Kávéház
Cím: 1111, Budapest, Bartók Béla 36.

szucspeter-fotokiiallitas-hadikkavehaz.jpgNemrég tért haza Dél-Amerikából, ahol több mint egy hónapon keresztül fotózta a kolumbiai esőerdőben élő indiánokat és Ecuadorban készített életképeket Szűcs Péter.„Célom a Dél-amerikai túrámmal és a kiállítással az, hogy megtapasztaljak és meg is  mutassak valamit az itteni emberek bölcsességéből. Szerintem ezek a közösségek, a természettel harmóniában élő emberek tudnak valamit, amit a nyugati civilizációban élők közül sokan már elfelejtettek vagy elveszítettek. Mindhárom országban azt hallottam, hogy a hit, az egymásért érzett felelősség, a közösség ereje és a környezetkímélő, fenntartható fejlődés a jövő és az élhető világ kulcsa.”- mesélte az alkotó a megnyitón.

A Dél-amerikai valóságot egészen új szemszögből vizsgáló alkotó utazásai során is a fenntarthatóság fontosságát tartja szem előtt: külföldre inkább magával viszi kávéfőzőjét, minthogy elviteles kávét vegyen, tömegközlekedéssel, biciklivel vagy kenuval közlekedik, hogy kímélje a környezetet, és mindig helyi irodával szervezi utazásait, ezzel is támogatva a helyi közösségeket.

Erős szociális érzéke miatt figyelt fel az Air France-KLM is Szűcs Péterre, hiszen a légitársaság a fenntartható légiközlekedés úttörője. Az Air France – KLM hosszú évek óta arra törekszik, hogy csökkentse a tevékenysége okozta környezeti hatásokat és elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt. Kiss Ildikó, az Air France-KLM country manager elmondta, hogy a csoport tevékenységének minden területén szem előtt tartja környezettudatos működést, legyen szó akár a repülőgépflotta modernizálásáról vagy járatoptimalizálásról. Emellett támogatja az éghajlati változásokkal kapcsolatos kutatásokat, finanszírozza az erdőirt&aacu te;s ellen küzdő szervezetek tevékenységét és hozzájárul a bioüzemanyagok fejlesztéséhez.

Az alkotó  így nyilatkozott a kiállításról:

Tavaly nyáron azért mentem vissza Kubába, hogy az első fotósprojektemet, a Waiting for Obama címűt folytassam. Kíváncsi voltam, mi változott a Barack Obama történelmi látogatása utáni évben a karibi szigetországban. Kolumbiába is másodjára mentem vissza tavaly, de most először kamerával a kezemben, és nemcsak a kedvenc íróm, Gabriel García Márquez, hanem a kolumbiai esőerdőben élő indiánok miatt is. Célom volt, hogy megtapasztaljak és meg is  mutassak valamit az ő bölcsességükből. Szerintem ezek a közösségek, a természettel harmóniában élő emberek tudnak valamit, amit a nyugati civilizációban élők közül sokan már elfelejtettek vagy elveszítettek.

Ecuadorban tavaly jártam először. Ott tanultam azt a többjelentésű, inka eredetű szót is, hogy PACHACÚTEC. Azt is jelenti, hogy Isten, azt is, hogy tíz, de a körforgást is ezzel a szóval fejezik ki. Az ott élő indiánok szerint a ciklusok 500 évente változnak, és a változással együtt kezdetét veszi egy teljesen új korszak. Szerintük ez a változás már elkezdődött, és most az ő javukat fogja szolgálni. Egyre többen akarják tudni például, hogyan élnek, mit tudnak ők, akiket az elzártság és a közösséghez való tartozás már többször megmentett a történelem folyamán. Mindhárom országban azt hallottam, hogy a hit, az egymásért érzett felelősség, a közösség ereje és a környezetkímélő, fenntartható fejlődés a jövő és az élhető világ kulcsa. Azt is éreztem, hogy ami egyeseknek elsőre elmaradottnak, harmadik világbélinek tűnhet a nyugati világból nézve, az valójában progresszív és nagyon is korszerű megközelítés, még akkor is, ha történelmi vagy gazdasági okokra, kizsákmányolásra és a túlélésért folytatott küzdelemre vezethető vissza.

Nagyon sokat kaptam Dél-Amerikától. Képes vagyok például egyszerűen csak örülni annak, ami (aki) van. Intenzíven megélni a pillanatot, vagy hinni, jelen lenni, amit sokan szép lassan elfelejtünk. A Kuba, Kolumbia, Ecuador – Dél-Amerika lelke című kiállítás képeivel ezt a meghitt, elzárt és nagyon szerethető világot szeretném megmutatni.
Elsősorban derűt,  érzékenységet, természetességet, de egyfajta minőséget is.

Majd húsz évvel ezelőtt, talán másodéves egyetemista lehettem, amikor szerkesztőasszisztensként dolgoztam egy tévés produkcióban.
A Milleniumi mesék az ország nagyjait mutatta be. A műsor szerkesztője kérdezte tőlem, hogy kit javasolok, akiről forgathatnánk. Sok egyéb mellett, André Kertész inevét is mondtam, aki át is ment a rostán. Tisztelem az ő munkásságát. Maximálisan egyetértek azzal is, amit nemcsak mondott, hanem képviselt is egész életében, miszerint az objektívet megcsalni nem lehet.

“Ha az érzés nem őszinte, a meglátás csak kitalált, mesterkélt, az objektív pontosan reprodukálja, sőt fokozza a mesterkéltséget.” - fogalmazott André Kertész. Szerintem ez mindennel így van, ami nem igazi, az egyszerűen nem jön át. Ideig - óráig lehet csak megtéveszteni embereket, de szerintem semmiképpen nem tud maradandó és értékes lenni az, ami hamis.

Kertész mondta azt is, hogy “az élmény az enyém, így minden képem elsősorban önmagamnak szól, még ha másnak is készül…. Amatőr vagyok és az is maradok egész életemben. A fotográfiában nagyra értékelem a dolgok jellemző tulajdonságainak lényeges vonásainak rögzítési lehetőségét. A fotós művészete szakadatlan felfedezés, mely sok időt és nagy türelmet követel. A fotó szépsége az igazságából fakad.”

Egyetértek minden tőle idézett szóval. Gondoljunk a barátságra, a szerelemre, vagy bármilyen kapcsolódásra de gondolhatunk akár a hírekre is. Arra, hogy mit ér, ha igazi, és mit ér akkor, ha nem az.

A képeimmel is azt szeretném megmutatni, amit az írásaimmal a PetersPlanet.travel utazási magazinban. Azt, ami igazi és autentikus. A Latin -Amerika lelke című kiállítási anyagból remélem, hogy mindenki haza tud vinni egy érzést vagy egy gondolatot abból, amit Dél - Amerikából hoztam haza Európába.

Köszönöm az Air France/KLM segítségét is, nélkülük nem lenne kiállítás, azt pedig különösen köszönöm nekik, hogy már akkor mellém álltak, amikor még nem lehetett tudni, hogy mi lesz az egészből, amit elképzeltem. Hasonló értékek mentén gondolkodunk, még ha más is a motivációnk. Hiszünk a fenntartható fejlődésben, az európaiságban, de nyitottak vagyunk mindarra, amitől jobb lehet a világ.

Dél - Amerika szerintem jelenleg a világ egyik figyelemreméltó pontja. Elsősorban azért, mert szívvel és lélekkel teli, és ez már csak kevés helyen van így a világban. Az alkotáshoz pedig talán ezekből kell a legtöbb. Minden más jön magától, ha az ember az igazat mondja vagy mutatja. 

Szűcs Péter

Forrás: KLM közlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr4213605607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása