fotózásról mindenféle

Fotós infók gyüjtőhelye

Németh Sz. Péter: Otthon/Itthon

2017. október 17. - fotoinfo

 

 

nemethszpeter-otthonitthon-fotokiallitas-maimano.jpgVolt egyszer egy általános iskolai osztálytársam. Elég sokat költöztek attól függően, hogy mérnök édesapja éppen melyik városban kapott munkát. Ő beszélt nekem otthonról és itthonról. Azt mondta, hogy az „otthon” ott van, ahol született, aztán ahonnan először elköltöztek, az „itthon” pedig most épp itt, de mindig máshol. Szentgotthárdon nőttem fel, ami egy alapvetően csendes és nem túl izgalmas kisváros a magyar-osztrák-szlovén hármashatár mellett.

 

2008-ban költöztem a fővárosba. Egészen addig a pontig minden, amit Szentgotthárdhoz kötöttem, magától értetődő, sőt szinte láthatatlan volt. Aztán ez szépen lassan megváltozott. A távolság rálátássá, az új élettér pedig viszonyítási alappá vált. Pesten vidéki, vidéken pedig pesti lettem, és az addig megszokott, triviális dolgok váltak lassanként szimbolikussá: a régi strand medencéjébe hajított műanyag szék, vagy a gyermekded Marlboro Man a kisbolt falán.

A sorozat mégsem akar egy főváros-vidék összehasonlítás lenni. A képek nagy részéről képaláírás nélkül nem is igazán lehet eldönteni, hogy az ország melyik szegletében készültek, ahogyan – és bár kevés olyan ország van, ahol ez a kettő jobban elkülönül – Magyarország sem osztható vegytisztán fővárosra és vidékre. Inkább afféle Lutra album ez, amelyben darabról-darabra gyűjtögetem azokat a nosztalgikus apróságokat, szimbólumokat, sztereotípiákat, amelyeken keresztül meghatározzuk élettereinket, és amelyek egyúttal saját identitásomat is definiálták.

A fotók legnagyobb része személyes környezetemben, néhány fotóriporteri munkám során készült 2014 és 2017 között, és bár tárgyuk sokszor a személyes nosztalgia, és az azokon szereplő emberek és helyszínek legtöbbje ezer szálon kötődik hozzám, az elsődleges cél mégsem valamiféle személyes napló elkészítése, hanem a dokumentálás volt, amely ugyan a témák kiválasztásánál fogva erősen szubjektív, mégis talán egy sajátos keresztmetszetét tudja adni az országnak, ahol élünk.

A Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj a kortárs fotóművészet fiatal alkotóinak egyik legfontosabb bemutatkozási lehetősége, megmérettetése és díjazása. Az 1991-ben Pécsi József fotográfus (1889–1956) tiszteletére alapított, legfeljebb háromszor egy éves időintervallumra megpályázható ösztöndíj fennállásának 26 éve alatt számos kiváló fotográfusnak és fotóművésznek nyújtott lehetőséget és támogatást egy-egy formanyelvében és tartalmában korszerű téma kibontására a bemutatkozó kiállításon, illetve katalógusban való prezentálására művészi pályájuk jelentős lépcsőfokaként.
A Mai Manó Ház 2000 óta megrendezője a beszámoló kiállításoknak, így 17 éve szakmai felelősséggel reprezentálja a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat elnyert fotográfusokat.

Megtekinthető: 2017. október 19. – november 26.
Nyitvatartás: minden hétköznap 14–19 óra között, hétvégén 11–19 óra között. Ünnepnapokon zárva.
Helyszín: Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
Cím: 1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
A kiállítás ingyenesen látogatható.
Kurátor: Csizek Gabriella

Forrás: Mai Manó Ház 

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr5313339475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.