fotózásról mindenféle

Fotós infók gyüjtőhelye

Veszélyeztetett hópárducok nyomában a Nikon nagykövete GALÉRIÁVAL

2017. szeptember 06. - fotoinfo

 

tibeti-hoparduc-termeszetfotok-nikon-vincentmunier-10.jpgÉrdekes küldeményt kaptunk a Nikon Magyarországtól, amiben márkanagykövetük Vincent Munier tibeti hópárducokról készült képei voltak, meg a fotók készítésének története.

Képgaléria a cikk végén!

 

A Nikon nagykövete, Vincent Munier a veszélyeztetett hópárducot fotózta 
5000 méter tengerszint feletti magasságban, –35 °C-os hőmérséklettel és kiszámíthatatlan geopolitikai körülményekkel dacolva lebbentette fel a fátylat Tibet természeti csodájáról

A Nikon európai nagykövete, a vad- és természetfotós Vincent Munier ambiciózus küldetést vitt véghez, hogy megörökítse az utókor számára Tibet legveszélyeztetettebb vadvilágát. Vincent – azzal a feltett szándékkal, hogy fényképeket készítsen erről a viszonylag ismeretlen és felderítetlen vidékről – szédítő magasságokban, fagypont alatti hőmérsékleti viszonyok között és zord terepeken utazott mindössze egy sátor, némi meleg holmi, valamint a Nikon D5 és D500-as fényképezőgépei és NIKKOR objektívei társaságában.

Számos állatfajt sikerült lencsevégre kapnia, köztük a vadjakot, a tibeti gazellát és antilopot, a tibeti rókát és a pusztai macskát, Vincent elsődleges célkitűzése mégis a hírhedten félénk és visszahúzódó hópárduc megörökítése volt, amely az éghajlatváltozás következtében mára veszélyeztetett faj, és a kihalás árnyékában él.


tibeti-hoparduc-termeszetfotok-nikon-vincentmunier-15.jpgNincs többé szakadék ember és természet között 
Tibetet nagyon nehéz megközelíteni – geopolitikai, és a nagy tengerszint feletti magassága miatt gyakorlati szempontból egyaránt. Egy helyi, tibeti idegenvezető segítségével Vincent eljutott a vidék néhány legtávolabbi és legérintetlenebb részére, egészen 5000 méteres magasságokig.

„Engem mindig a kíváncsiság és a kalandvágy hajt, így Tibet időjárási viszonyai és kivételes élővilága tökéletes kihívást jelentett” – magyarázta Munier. „Mikor az ember ilyen zord körülmények között dolgozik, a legjobb fényképezőgépet és objektíveket akarja magánál tudni, hogy egyetlen pillanatot se mulasszon el. A Nikon felszereléseit használom 12 éves korom óta. Ezen az utazáson a Nikon D5-ös fényképezőgépének – a kedvenc gépemnek – a megbízhatóságára, valamint a D500-as hordozhatóságára volt szükségem. Az AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR és AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR objektívek is nélkülözhetetlenek voltak, hogy nagy távolságból is remek képminőséget érjek el.”

tibeti-hoparduc-termeszetfotok-nikon-vincentmunier-07.jpgHozzuk közelebb az emberekhez a természet legrejtőzködőbb ragadozóját 
A szabadon élő hópárducok száma vélhetően legalább 20%-kal csökkent két évtized leforgása alatt. Nem elég, hogy már így is a veszélyeztetett fajok közé tartozik, a természetvédők aggodalma tovább fokozódott a hópárduc jövőjét illetően, miután láttak egy nemrég készült felvételt közönséges párducokról, amelyek a hópárducokkal közös élőhelyen osztoznak a Tibeti-fennsíkon. 

Vincent háromszor is járt Tibetben, mire először keresztezte az útját egy hópárduc. Rejtőszínük és óvatos természetük teszi őket igazán észrevehetetlenné és fellelhetetlenné. Azon a bizonyos harmadik úton Vincentnek sikerült két napon át egy anyapárduc és kölyke szoros közelében maradnia, és közben az általa választott gépváz és objektív kombinációjával megörökíteni, amint együtt vadásznak. 

„Különös kapcsolatban állunk a természettel: szakadék tátong közöttünk” – folytatta Munier. „Amikor egy projekten dolgozom, szeretek a végsőkig elmenni azért, hogy áthidaljam ezt a szakadékot. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, és gyakran előfordul, hogy megrémiszt a terep, az időjárás vagy maguk az állatok.

Márpedig az embereknek meg kell érteniük, hogy nem ők a világ urai. Számomra becses dolog, hogy időről időre visszatérhetek a természetbe, és az otthoni kényelmet mellőzve élhetek, ugyanolyan körülmények között, mint ezek a teremtmények.”

A Nikon európai nagykövetei program
A Nikon európai nagykövetei programban olyan tehetséges és befolyásos vizuális művészek vesznek részt, akik a fotóipar legújabb technológiai megoldásait használják, és fogékonyak koruk társadalmi folyamatainak bemutatására. A Nikon arra sarkallta Vincentet mint világszerte elismert, úttörőnek tekintett vad- és természetfotóst, hogy megvalósítsa álmai fényképészeti projektjét. 

Vincent projektjével kapcsolatban további információkért keresse fel a Special Project weboldalt.

A felszerelés
Vincent az alábbi felszereléssel dolgozott a projektjén: 

Vincentről
Vincent Munier vad- és természetfotókat készít. A franciaországi Vosges-vidéken született Vincent 12 éves korában szeretett bele a fényképezésbe, és fiatalkorában minden idejét természetfotózással töltötte a környékbeli erdőkben. Vincent az első olyan fotós, akit egymás után három alkalommal is 

elnyerte a BBC Wildlife Photographer of the Year verseny Erik Hosking Award nevű díját. Képei világszerte nagynevű magazinokban jelennek meg, és a fotógalériákban is visszatérő vendég. 

Minden a cikkben szereplő fénykép ©Vincent Munier Nikon nagykövet tulajdona, a Nikon támogatásával készültek és a Nikon Magyarország juttatta el hozzánk.

 

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr5813339511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.