fotózásról mindenféle

Fotós infók gyüjtőhelye

Fotós infók gyüjtőhelye

Sandro Millerrel indult a Budapest FotóFesztivál nyitóeseménye a Műcsarnokban

történelmi képek zseniális újragondolásai John Malkovich alakításában

2018. március 01. - fotoinfo

bpf2018_3.jpgIsmét sztárfotográfus kiállításával indította ezévi rendezvénysorozatát a Budapest FotóFesztivál: az idei év egyik leglátványosabb fotókiállításában John Malkovich vált fotóikonok főhősévé a Műcsarnokban.

A fesztivál nyitóeseményére február 28-án került sor, melyen Sandro Miller mutatta be a világhírű színésszel készített Malkovich Malkovich Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című kiállítását.

sandromiller-megnyito-baloghzoltanmti.jpegHa eddig bárkinek kétsége lett volna, hogy John Malkovich képes-e eljátszani egy kislányt, esetleg kettőt, vagy az amerikai mozi szexbombáját, Marilyn Monroe-t, méghozzá aktfelvételen, a Műcsarnokban bemutatott kiállítást látva felhagy a szkepszissel. A féktelen, de korántsem parttalan, nagyon is komoly, mégis roppant szórakoztató művészi játékhoz persze legalább két varázsló szükséges: a színész és a fotográfus. Végre a magyar közönség is találkozhat azokkal a fantasztikus fényképekkel, amelyeken Malkovich és Miller egyáltalán nem hagyományos módon hajt fejet a fotó- és filmtörténet nagyjai előtt. A Malkovich Malkovich Malkovich című kiállítás olyan ikonikus művészek előtt tiszteleg többek között, mint a mozgóképi feszültségkeltés mestere, Alfred Hitchcock, a pop art híressége, Andy Warhol vagy a portréfénykép műfajának egyik élő klasszikusa, Annie Leibovitz. Kurátor: Szarka Klára fotótörténész A kiállítás 2018. március 1-től május 13-ig látogatható.

sandromiller-kiallitas-baloghzoltanmti.jpegA Fesztivál célkitűzéséhez híven a magyar és nemzetközi fotográfia klasszikus értékeit, és a kortárs fotóművészet kiemelkedő tendenciáit és alkotóit állítja középpontba, ennek szellemében kiemelt programjai között ismét teret ad a magyar alkotóknak. A Csöndesen – Kortárs magyar csendélet című kiállítás 2018.április 7 és június 24 között Kiscelli Múzeumban lesz látható.

A Budapest FotóFesztivál hagyományteremtő szándékkal minden évben közös gondolkozásra és alkotásra hívja a művészeket egy-egy klasszikus fotográfiai műfajban,  kortárs magyar fotográfusok segítségével  bemutatva, hogyan is viszonyul a hazai közeg az adott műfajhoz. A Csöndesen fotópályázattal a csendélet területén született kortárs reflexiókat vizsgáltuk  - a nyílt felhívásunkra  több száz pályamű érkezett, amelyekből a kurátorok (Somosi Rita és Szarka Klára) választották ki a tárlat anyagát. A kiállítók között a kortárs magyar fotó megannyi irányzata és korosztálya képviselteti magát megmutatva a magyar fotóművészet színes gazdagságát és a több évszázados képzőművészeti múltra visszatekintő csendélet műfaj izgalmas aktualitását.

A nemzetközi kiállítások között különleges csemegét jelent, hogy Magyarországon először találkozhatunk a kortárs portugál fotóművészettel a Camões Intézet együttműködésével megvalósuló Láthatatlan városok  - Paulo Nozolino és José Manuel Rodrigues munkáit bemutató kiállításon, amely a FESZTIVÁLKÖZPONT / Budapest Projekt Galériában 2018. március 3.-31. között látható. Alain Laboile francia szobrász, fotográfus, első alkalommal mutatkozik be Magyarországon a Budapest FotóFesztvál és a Francia Intézet együttműködésének köszönhetően. La Famille sorozata a hatgyermekes apuka szemszögéből mutatja be saját családjának egyszerre időtlen és  idilli hétköznapjait. A fekete-fehér képek atipikus, vidéki életük különböző pillanatait merevíti ki előttünk, a gyermeki lét és szabadság kérdéskörét állítva középpontba. A Budapest FotóFesztivál kiállítása  és a Frankofón Fesztivál programjának része, a Széphárom Közösségi Térben lesz 2018. március 24-től április 24-ig.

A Budapest FotóFesztivál a nagyközönség számára nyitott kiállítássorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeit. A 2017-es sikeres nyitó év után 2018-ban is izgalmas kiállításokkal kapcsolódnak a fővárosi múzeumok és galériák, valamint számos budapesti kulturális intézet is fotókiállítással  várja a majd márciusban és áprilisban a látogatókat.

A gyermekek kerülnek a középpontba Reismann Mariann Artphoto és Ata Kandó Deák 17 Galériában megrendezésre kerülő kiállításán. Számos egyéni tárlat várja majd a látogatókat, így Deim Balázs és Kovács Melinda munkái  a B32 Galériában, Marge Monkoé a Molnár Ani Galériában, Misetics Mátyásé a Várfok Projekt Roomban, míg Miklós Gaálé a Viltin Galériában kerül bemutatásra.  A Petőfi Irodalmi Múzeumban a 200 éve született Arany János költő szemszögéből vizsgálják  a 19. század második felének fényképezési szokásait, A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátói Múzeumban Tóth József Füles címlapfotói kerülnek kiállításra.              

A fesztiválközpont Budapest Projekt Galéria számos fotográfiai programnak és workshopnak ad helyet, így 2018 tavaszán Budapest ismét izgalmas, pezsgő fotófővárossá válik. A Budapest FotóFesztivál a The Photo Europe Network /PHEN/ tagja, fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, Budapest Főváros Önkormányzata.

Munkatársak:

  • Mucsy Szilvia fotográfus, a fesztivál igazgatója
  • Somosi Rita művészettörténész, a fesztivál kurátora
  • Szarka Klára fotótörténész, a fesztivál kurátora
  • Tyekvicska Virág asszisztens
  • Molnár Veronika asszisztens

Forrás: Budapest FotóFesztivál

Fotók: Balogh Zoltán/MTI

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3813708424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása